Protunicatae - Workowce pierwotne
Nadkrólestwo: Eukaryota - Jądrowe
Królestwo: Mycetalia - Grzyby
Gromada: Mycota - Grzyby właściwe
Klasa: Ascomycetes -Workowce
Podklasa: Protunicatea - Workowce pierwotne
Charakterystyka:
-haplonty (organizm, którego każda komórka zawiera tylko jeden zestaw chromosomów, tj. po jednym chromosomie każdego typu - 1n)
-rozmnażanie wegetatywne przez pączkowanie
-zwykle worki pojedynczo, rzadko jest hymenium
-brak owocników
Przykład
Rodzaj: Saccharomycetes - Drożdże
Gatunek: Saccharomycetes cervisiae - Drożdże piwne
Gatunek: Saccharomycetes ellipsoideus - Drożdże winne
Cechy drożdży:
-fermentacja alkoholowa
-fermentacja mlekowa
-wysoka zawartość witamin grupy B
-stosowane przy wyrobie piwa, wina, alkoholi, do wypieku ciast
-w schorzeniach skórnych
Królestwo: Mycetalia - Grzyby
Gromada: Mycota - Grzyby właściwe
Klasa: Ascomycetes -Workowce
Podklasa: Protunicatea - Workowce pierwotne
Charakterystyka:
-haplonty (organizm, którego każda komórka zawiera tylko jeden zestaw chromosomów, tj. po jednym chromosomie każdego typu - 1n)
-rozmnażanie wegetatywne przez pączkowanie
-zwykle worki pojedynczo, rzadko jest hymenium
-brak owocników
Przykład
Rodzaj: Saccharomycetes - Drożdże
Gatunek: Saccharomycetes cervisiae - Drożdże piwne
Gatunek: Saccharomycetes ellipsoideus - Drożdże winne
Cechy drożdży:
-fermentacja alkoholowa
-fermentacja mlekowa
-wysoka zawartość witamin grupy B
-stosowane przy wyrobie piwa, wina, alkoholi, do wypieku ciast
-w schorzeniach skórnych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz