Protunicatae - Workowce pierwotne

Nadkrólestwo: Eukaryota - Jądrowe
Królestwo: Mycetalia - Grzyby
Gromada: Mycota - Grzyby właściwe
Klasa: Ascomycetes -Workowce
Podklasa: Protunicatea - Workowce pierwotne




Charakterystyka:
-haplonty (organizm, którego każda komórka zawiera tylko jeden zestaw chromosomów, tj. po jednym chromosomie każdego typu - 1n)
-rozmnażanie wegetatywne przez pączkowanie 

-zwykle worki pojedynczo, rzadko jest hymenium
-brak owocników

Przykład
Rodzaj: Saccharomycetes - Drożdże 
Gatunek: Saccharomycetes cervisiae - Drożdże piwne
Gatunek: Saccharomycetes ellipsoideus - Drożdże winne

Cechy drożdży:
-fermentacja alkoholowa 
-fermentacja mlekowa
-wysoka zawartość witamin grupy B
-stosowane przy wyrobie piwa, wina, alkoholi, do wypieku ciast
-w schorzeniach skórnych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Botanika Farmaceutyczna , Blogger